Buurtvereniging Dorshout, mooi met traditie

Tussen Dinther en Veghel, d’n  Boerenbond en het spoor li een klen stukske Brabant waar ik mijn hart aan verloor. Veel Dorshouters kennen deze tekst uit het volkslied van Dorshout. Het tekent de trots die veel buurtgenoten hebben als het gaat over hun mooie Dorshout.

Tussen Dinther en Veghel, d’n Boerenbond en het spoor, de A50, De Amert, de Aa-broeken en Dorsveld li een klen stukske Brabant waar ik mijn hart aan verloor.

Klein maar prachtig en wereldberoemd in Veghel en omstreken. Het wandel-rondje Aa-broeken – Dorshout wordt door veel Veghelaren gewaardeerd. Echt een buitengebied maar dan wel vlakbij het centrum van Veghel.

En Dorshout is mooi. Als ’s morgens de zon achter de Lambertuskerk zijn 1e stralen laat zien en daarvoor de dauw  boven de Aa de horizon mistig maakt, dan kijk je steeds weer je ogen uit. En overdag komt heel Dorshout tot bloei, de natuur, de mensen en het goede leven. Als we ’s avonds, uitkijkend over de weilanden, de verlichte Lambertuskerk zien, achter de hoge bomen trots naar de hemel wijzend, dan weet je……. Dorshout is inderdaad mooi.

Maar ook de mensen in Dorshout zijn mooi. In 1966 hebben buurtgenoten buurtvereniging Dorshout opgericht. In eerste instantie was het bedoeld om leuke activiteiten te organiseren voor de kinderen.

Dorshout heeft een rijke traditie aan activiteiten. De 1e activiteit was op 14 aug 1966. Met 10 auto’s, 42 kinderen en 17 volwassenen was dat een uitstapje naar de speeltuin in Elsendorp. De entree en de traktaties werden betaald door de beschermheer van buurtvereniging Dorshout, de heer C. Verberk.

Deze eerste activiteit werd georganiseerd door het eerste bestuur van onze vereniging. Buurtschap Dorshout werd opgericht op 4 juni 1966. Op stal bij Martien en Mien Tielemans, bovenop de groep, werd onze vereniging opgericht. Er werd daar een bestuur gekozen met Grard van Dooren als voorzitter, Jan Verbruggen als vice voorzitter, Anna van Zutven-Bekkers als secretaresse en de bestuursleden Gerrit van den Elzen, Miet Peters en Mien Tielemans.

Heel veel activiteiten die we nu hebben waren er toen ook al. Maar er zijn ook activiteiten die we nu niet meer hebben, maar die wel heel belangrijk waren in de beginjaren. De voetbalwedstrijden, het uitstapje naar Elsendorp waar in 1968 zelfs 81 buurgenoten mee naar toe gingen, in een grote bus, en natuurlijk de wandelclub, opgericht in 1967. Een groep van 4 t/m 9 onder leiding van Tiny Verbruggen en de kinderen van 9 t/m 16 onder leiding van Ties Peters. Meelopen met de Veghelse avondvierdaagse, maar later ook meelopen op zondag in Schijndel, Zeeland, St. Oedenrode, Odiliapeel, Volkel en zelfs Breda. Hoezo andere tijdgeest.

Al snel vond de vereniging zijn plek in Dorshout en speelde al die jaren een mooie rol. Nog steeds is het een bloeiende vereniging die belangrijk is voor het actieve sociale leven in Dorshout.

Meer recentere activiteiten zijn het WK ijssjoelen, schaatsen, rommelmarkten, een eigen Serious Request actie, grote uitbundig buurtfeesten en natuurlijk carnaval.  Trouw meelopen in de optocht, groot bal op zaterdagavond en jeugdcarnaval op maandagmiddag. Dorshout leverde Kuussegat drie boeren-bruidsparen en zelfs een Prins carnaval in 2007, Ad van Dooren als Prins Janus.

Buurtvereniging Dorshout bindt en zorgt voor saamhorigheid. En heel veel buurtgenoten weten dat, iedereen is lid, iedereen doet mee en niemand wordt buitengesloten. We hebben het over 50 huizen en zo’n 170 buurtgenoten. Iedereen wil erbij zijn, erbij horen en leuke dingen doen met elkaar.

Langs het spoor in Dorshout staat sinds 2016 onze eigen Verkijker, een kunstwerk ter ere van ons 50 jarig jubileum. Het door de burgemeester onthulde kunstwerk is een symbool voor een mooi Dorshout waar de buurtgenoten trots op zijn. Kom maar eens kijken, dan kun je het zelf zien.

Bestuur Buurtvereniging Dorshout